Sluggish acceleration, possible turbo problem? - Ford Explorer Forum - Forums for Ford Explorer Enthusiasts
Ford Explorer Forum - Forums for Ford Explorer Enthusiasts


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 05-08-2018, 07:05 PM   #1
hseanmckee
Junior Member
 
Join Date: May 2018
Location: NJ
Posts: 1
Sluggish acceleration, possible turbo problem?

Greetings all! New user here but I've been dealing with Ford's all my life. I just noticed sluggish acceleration and a louder wastegate noise in my 2014 Sport. It seems to accelerate briskly to 60 but when merging on the highway at speeds above 60 there seems to be no power and the engine races without reaching redline. At the same time I noticed this change I can hear what I believe is the waste gate during the 1-2 shift and when I let off the gas after hard acceleration. I've never heard this before. I don't have a full understanding of the way the turbos work together other than I know it's a twin scroll system. Does one turbo act at lower engine speeds and one at higher speeds? To me that would make sense with the way it's behaving but I cannot find anything that confirms how they function. I've already had one turbo replaced but I didn't notice any performance issues. I brought it in for an oil leak and was told the power takeoff unit was bad as well as one of the turbos. Fortunately I have the Ford Protect Plan and everything was covered. I am a bit concerned as I only have 86k on it and I just purchased a 2018 Raptor and I was hoping they would each last over 200k like my last F150. Any info regarding how the turbos work together and if I am barking up the right tree would be appreciated. I want to go to the dealer with as much information as possible as I'm sure you have learned that in many instances we know our vehicles better than they do.

hseanmckee is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Grinding on acceleration TaylorC 4th Generation Explorers | 2006-2010 3 04-17-2014 10:29 PM
usually gets sudden acceleration zee_ahmed 4th Generation Explorers | 2006-2010 0 10-14-2012 05:06 AM
suspension and acceleration.. LOWPROEXPLORER Performance Tuning 13 06-10-2008 01:27 AM
Missing under acceleration S-Money 2nd Generation Explorers | 1995-2001 13 12-17-2007 10:02 AM
Site sluggish Off Topic 0 12-31-1969 07:00 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 06:59 AM.


vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2018 DragonByte Technologies Ltd.

ExplorerTalk.com is in no way associated with or endorsed by Ford Motor Company.

 

Content Relevant URLs by vBSEO 3.6.0